CEAIURILE NEGRE

Legenda spune că în secolul al XVII-lea, un transport de ceai verde din China a sosit la Londra după o călătorie deosebit de lungă. În timpul navigației, lăzile ar fi mucegăit și, din verde, ceaiul pe care îl conțineau s-ar fi făcut negru. Nefiind cunoscători, englezii l-ar fi apreciat în această formă și ca atare l-au cerut chinezilor din nou și din nou…

Chinezii le numesc ceaiuri roșii datorită culorii infuziei lor care este mai mult roșiatică decât neagră. Sunt ceaiuri ale căror frunze au suferit o oxidare completă.

Etapele fabricării ceaiului negru

ABSORBȚIA APEI

Acest prim pas este esențial pentru a determina rezultatul final. Permite frunzei să piardă până la 50% din apă și inițiază procesul de transformare enzimatică necesar oxidării. Frunza capătă o consistență moale care permite laminarea ulterioară. Pentru această operațiune, ceaiul se răspândește în mod uniform pe rafturi deasupra unor conducte prin care aerul circulă cu ajutorul ventilatoarelor într-o încăpere menținută la o temperatură cuprinsă între 20°- 24°C. Aceasta durează cel mai adesea între 18 și 20 de ore, timp în care apar o serie de reacții biochimice, eliberând un miros floral caracteristic.

RULAREA

Rularea ceaiului negru este diferită de ceaiul verde: obiectivul său nu este de a modela frunza, ci de a-i sparge celulele, pentru a facilita reacțiile enzimatice de oxidare. Ușor rulate, frunzele vor genera un ceai dulce; rulate puternic, vor conferi un ceai mai bogat și nuanțat. Rularea se poate face manual sau mecanic.

OXIDAREA

Acest pas determină profilul viitoarei infuzii. Ieșind din mașina de rulat, frunzele de ceai sunt împrăștiate în straturi de câțiva centimetri grosime în încăperi unde umiditatea, căldura și circulația aerului sunt bine controlate. Oxidarea are loc în interiorul frunzei timp de una până la trei ore, nefiind necesară nicio altă intervenție.

Lasă un răspuns

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.