CEAIURILE VERZI

Unanim recunoscute pentru numeroasele lor virtuți asupra sănătății, ceaiurile verzi pot fi savurate în orice moment al zilei. Sunt antioxidante, întineritoare, tonifiante.

În funcție de gradul de oxidare, textura și notele infuziei vor fi influențate. În procesul tehnologic de obținere a ceaiului, evitarea apariției oxidării este esențială într-o primă fază. Apoi frunzele trec prin trei operații distincte: prăjire, rulare și uscare.

Etapele fabricării ceaiului verde

PRĂJIREA

Scopul prăjirii este de a distruge enzimele responsabile de procesul oxidării frunzelor. Pentru a face acest lucru, frunzele sunt încălzite puternic la o temperatură de peste 100° C, uscate în bazine metalice (metoda chineză) sau la aburi (metoda japoneză), pentru o perioadă care variază de la 30 de secunde la câteva minute. Frunzele devin apoi flexibile și ușor de manevrat pentru rulare.

RULARE

Frunzele sunt apoi modelate fie manual, fie de către o mașină, în funcție de originea și tipul ceaiului. Scopul acestui pas este de a le oferi forma specifică tipului de ceai, adică fie cea a unui bețișor, fie a unei perle, fie una răsucită. Această operațiune, specifică fiecărui sat din China, necesită gesturi precise și va avea o influență distinctă asupra notelor infuziei. Lăstarii tineri se pot rostogoli ușor la rece, deoarece conțin multă apă, spre deosebire de frunzele mai mature care necesită rostogolire imediat după prăjire, când sunt încă fierbinți. În Japonia, mașini ultra-sofisticate vor îndoi frunza și îi vor da forma finală de ac.

USCARE

Frunzele sunt apoi uscate pentru a garanta stabilitatea aromelor și o bună conservare în timp. Ele sunt așezate pe rafturi de uscare sub jet de aer fierbinte timp de două până la trei minute. Frunzele se odihnesc apoi o jumătate de oră și procesul se repetă până când ajung să conțină doar 5-6% apă.

Lasă un răspuns

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.