PU-ERH

Pu Erh și ceaiurile întunecate (închise la culoare) sunt ceaiuri negre fermentate. Foarte renumite pentru efectele lor asupra digestiei, sunt poreclite „ceaiuri care mănâncă grăsimi”. Unele se îmbunătățesc și se rafinează în timp, asemenea vinului, prin urmare, pot fi stocate timp de zeci de ani.

Pu Erh sunt cele mai faimoase ceaiuri închise la culoare. Cunoscute pentru proprietățile lor benefice, facilitează digestia și ajută la detoxifierea organismului, fiind astfel ceaiuri excelente pentru a fi servite după masă. Au particularitatea de a deveni din ce în ce mai bune odată cu trecerea timpului.

Particularitatea ceaiurilor întunecate (numite ceaiuri negre de către chinezi datorită culorii maro închis pe care o are infuzia obținută) se datorează atât metodei de fabricație, cât și fenomenelor de îmbătrânire rezultate. Acestea sunt ceaiuri fermentate, produse în principal în provincia Yunnan din China, deși sunt produse și alte regiuni.

 

Pu Erh, o băutură cu multiple virtuți

Lăudat de peste 1000 de ani de către chinezi pentru virtuțile sale digestive, Pu Erh este renumit pentru detoxifierea organismului. De asemenea, ar promova pierderea în greutate, lupta împotriva colesterolului și îmbunătățirea circulației sanguine. În Statele Unite, i s-a conferit chiar numele de „devorator de grăsimi”.

 

Pu Erh produce o infuzie întunecată cu arome puternice, o aromă de fum în care se amestecă note lemnoase. Parfumul său amintește de pământul umed și de scoarța de copac. Pu Erh poate fi savurat în orice moment al zilei, de dimineață până seara.

 

Istoria Pu Erh-ului

Acesta datează de pe vremea când ceaiul, care era folosit și ca monedă de schimb sau tribut datorat împăratului, a început să fie expediat în alte provincii. Pentru a facilita transportul, ceaiul a fost apoi comprimat sub formă de prăjituri și apoi transportat cu animalele de povară. Este probabil ca în timpul acestor călătorii prăjiturile de ceai să înceapă să fermenteze. În timp ce procesele de uscare și consum al ceaiului au evoluat foarte mult de-a lungul secolelor, această metodă s-a păstrat în anumite regiuni, iar procesul este acum perfect stăpânit.

 

Procesul de fabricație al ceaiului Pu Erh

Pu Erh este obținut printr-un proces de transpirație care are ca rezultat oxidarea non-enzimatică, pentru a fi distins de oxidarea ceaiurilor negre și a Oolong-urilor. Înainte de a fi rulate, frunzele trec printr-un proces de prăjire specifică, care distruge majoritatea enzimelor, precum în cazul ceaiurilor verzi. Frunzele sunt apoi așezate în grămăjoare, pe pământ, sunt pulverizate generos cu apă și acoperite cu o prelată. Private de aerul ambiant, frunzele, sub efectul căldurii și al umidității, sunt supuse acțiunii microorganismelor care se dezvoltă și dezvoltă diverse tipuri de mucegai. Așa se realizează așa-numita metodă modernă, care generează pu erh-urile „gătite” sau ”coapte”. Totuși, continuă să fie produse și așa-numitele pu erh-uri  „crude” prin comprimarea frunzelor sub formă de cuiburi de păsări, cărămizi sau prăjituri pe care este difuzat un jet de abur și care sunt apoi depozitate  într-o atmosferă caldă, umedă dar bine ventilată. De-a lungul anilor, oxidarea va avea loc lent și va dezvolta caracteristicile aromatice ale pu erh-ului.

 

Pu-erh-urile obținute prin metoda modernă pot fi, de asemenea, comprimate după perioada de oxidare și pot fi păstrate pentru îmbătrânire timp de câțiva ani. În timp, profilul organoleptic (organoleptic, ~ă [At: DN3 / Pl~ici, ~ice / E: fr organoleptique1 a Care se bazează pe simțuri. 2 sn Substanță care are afinitate deosebită pentru un anumit organ. 3 a (ÎsExamen ~ Apreciere a calității produselor alimentare cu ajutorul văzului, mirosului, gustului și, uneori, al pipăitului.)

se schimbă și ceaiurile întunecate pot fi astfel stocate timp de zeci de ani.

Lasă un răspuns

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.