PREPARAREA CEAIULUI – METODA GONG FU CHA

Arta de a extrage aroma și toate beneficiile frunzelor de ceai constă în tehnica lor de preparare.

În China și în cea mai mare parte a Asiei prepararea ceaiului în stil Gong Fu este una dintre cele mai bune modalități de a aprecia ceaiul și miriadele sale de arome.

Ce este Gong Fu?

Gong Fu este considerată pe scară largă a fi metoda dezvoltată de civilizația chineză pentru prepararea ceaiului. Existentă de peste 1000 de ani, a crescut în popularitate și s-a rafinat ajungând la forma în care o cunoaștem și astăzi în timpul dinastiei Ming, în anii 1500 d.Hr.

Prepararea infuziei în stilul Gong Fu presupune să ținem cont de tipul ceaiului, de durata de timp necesară infuzării precum și de numărul de infuzii realizate consecutiv. Stilul Gong Fu este, de asemenea, mult mai lent și mai precis decât stilul occidental și este preferat de cunoscători.

Metoda folosește mai multe frunze și nu atât de multă apă pe cât te-ai aștepta. Cupele sunt mai mici, dar ceaiul este mai concentrat. Timpul de infuzare este de doar câteva secunde. Ceaiul nu este menit să fie băut pe nerăsuflate, ci savurat cu încântare, prin amestecul de gusturi și arome pe care le poate oferi.

În ce mod diferă metoda de infuzare tradițională Gong Fu de infuzarea în stil occidental?

Stilul occidental de preparare a ceaiului constă în imersarea acestuia în apă clocotită pentru o anumită perioadă de timp și, odată terminat acest proces, el este servit ca atare. În acest mod se savurează imediat ceaiul cu toate aromele sale combinate dintr-odată.

Cu metoda Gong Fu, ceaiul este infuzat de mai multe ori, uneori de peste 10 până la 15 ori, în funcție de ceaiul pe care îl serviți. După fiecare infuzare, ceaiul este turnat în cupe mici, care ne permit să luăm doar câteva înghițituri de fiecare dată.

De ce să încercați metoda Gong Fu de preparare a ceaiului?

Există mai multe beneficii de care puteți profita din plin preparând ceaiul în acest fel. Cu fiecare nouă infuzie, veți descoperi noi gusturi și mirosuri diferite. Veți ajunge să descoperiți în ceaiul preferat arome pe care nu le-ați observat înainte.

Este o modalitate mai lentă, conștientă de a vă bucura de ceai și o oportunitate excelentă de a socializa și de a petrece timp de calitate cu prietenii pe tot parcursul procesului de preparare a infuziilor.

Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru prepararea infuziilor de tip Gong Fu?

Ceaiurile din China și alte ceaiuri asiatice sunt cele mai bune pentru infuzarea în stil Gong Fu, de exemplu ceaiurile albe, toate ceaiurile de tip Oolong, ceaiul Pu-erh și alte ceaiuri negre. Cu cât este mai ridicată calitatea ceaiurilor, cu atât mai bine, deoarece au gusturi mai complexe și mai savuroase. Cu toate acestea, Gong Fu nu este destinat pentru ceaiuri care sunt ambalate în pliculețe.

Realizarea infuzării de tip Gong Fu acasă

Deoarece stilul Gong Fu este unul tradițional, s-ar putea să vă simțiți intimidați să-l încercați acasă, dar nu vă faceți griji. Prin puțină practică, puteți deveni experți în cel mai scurt timp.

Aveți nevoie de următoarele ustensile:

1. Fierbător

Un ceainic de încredere vă asigură că apa este la temperatura corectă.

2. Gaiwan / ceainicul cu capac

Un Gaiwan este un mic bol de ceai care arată ca o ceașcă obișnuită, dar cu capac. Dacă nu aveți unul, puteți utiliza și un ceainic de dimensiuni mici. În Gaiwan se pun frunzele de ceai pentru infuzare. Pot fi de asemenea folosite ceainicele Yixing, fabricate din lut special. În timp, acesta devine mai poros și absoarbe esențele frunzelor de ceai, aducând un plus de aromă.

3. Chai Hai / Cana / Ulciorul „corectitudinii” sau „Fairness cup”

Odată ce ceaiul este preparat, va trebui să-l turnați într-un vas separat. Chai Hai este esențial deoarece garantează că, atunci când turnați lichidul preparat în cupele individuale de degustare, toată lumea va primi un ceai de aceeași consistență, culoare și aromă.

4. Ceștile mici de ceai

Ceștile de ceai folosite pentru Gong Fu sunt minuscule în comparație cu ceștile de ceai folosite în Occident (30-70 ml).

Ustensile opționale

 5. Tava de ceai

O tavă de ceai Gong Fu chinezească nu numai că vă transportă toate accesoriile pentru ceai, dar are și un compartiment încorporat pentru a colecta apa pe care o veți arunca atunci când clătiți vasul Chai Hai, Gaiwan-ul și ceștile în timpul infuziilor repetate. O tavă de servire obișnuită nu poate fi utilizată ca înlocuitor, dar pentru început puteți folosi un castron pentru a colecta apa.

6. Strecurătoare

Strecurătoarea poate fi utilă dacă nu sunteți obișnuiți să turnați lichidul din Gaiwan în vasul Chai Hai fără să cadă bucăți de frunze în ceai.

 

Etapele preparării ceaiului în stilul Gong Fu

  • Fierbeți apă în ceainic la temperatura indicată.
  • Turnați apă fierbinte în Gaiwan, apoi în Chai Hai și, în sfârșit, din Cha Hai în cupe. Astfel ustensilele sunt sterilizate și preîncălzite.
  • Cântăriți plantele conform cantității indicate. Pentru aceasta puteți avea la dispoziție un cântar miniatural. Este bine să nu depășiți cantitatea indicată pentru fiecare tip de ceai pentru a nu obține infuzii mult prea intense sau amare.
  • Se toarnă apă fierbinte peste plante în Gaiwan, și apoi această apă este scursă imediat. Acest lucru vă va spăla frunzele de ceai și, de asemenea, le va pregăti sau le va „trezi”.
  • Se toarnă din nou apă fierbinte în Gaiwan și se infuzează plantele între 10 și 30 de secunde, în funcție de tipul de ceai.
  • Odată preparat, turnați lichidul în Chai Hai.
  • De aici, lichidul se toarnă în cupele individuale.
  • Luați încet câteva înghițituri și savurați-vă ceaiul.
  • Repetați întregul proces de Gong Fu, asigurându-vă că măriți timpul de infuzare cu fiecare rundă până când gustul ceaiului dispare.

Prepararea ceaiului în stilul Gong Fu nu este doar o încântare pentru papilele gustative, ci ne aduce și liniște sufletească, deoarece este o metodă calmă, realizată fără grabă, prin care ne bucurăm cu adevărat de diferitele virtuți ale frunzelor de ceai.

 

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.