Poate n-o să-ți vină să crezi, dar toate tipurile de ceai chinezesc – că e galben, alb, verde sau negru, că e puerh sau oolong etc – provin dintr-o singură plantă : Camellia sinesis. Diversitatea covârșitoare a aromelor apare dintr-o multitudine de factori. Contează perioada anului sau chiar a zilei în care frunzele sunt recoltate, compoziția solului în care trăiește planta, dacă frunzele sunt uscate la lumină sau la întuneric, sau dacă sunt coapte sau fermentate. Promitem să revenim cu povești din ce în ce mai fascinante despre modul în care se obține fiecare tip de ceai, precum și cu beneficiile lor. Astăzi îți propunem doar câteva dintre ele. Cunoaștem, în mod tradițional, șase categorii de ceai: Ceaiul alb – BAICHA, Ceaiul galben – HUANGCHA, Ceaiul verde – LUCHA, Ceaiul Qing (Oolong) – QING CHA, Ceaiul negru – HONGCHA, Ceaiul puerh – HEICHA.
Ceaiul alb
Caracteristici: Ceai ușor fermentat, netorsionat, obținut numai prin uscare (ofilire) rapidă. Ceaiul uscat are aparența unui păr alb argintiu. Infuzia este limpede și strălucitoare și are o culoare galben deschis, cu gust dulce și aromă profundă.
Beneficii: Îmbunătățește imunitatea și protejează circulația sanguină
Tipuri de ceai alb: În funcție de tipurile de arbore de ceai și de prospețimea frunzelor lor, este etichetat după cum urmează: Silver Needle Pekoe (ace argintii), White Peony (bujor alb), Kung-mei, Shou-mei
Ceaiul galben
Caracteristici: Ceaiul galben este produs prin procesul de îngălbenire naturală a frunzelor de ceai într-un mediu umed. Infuzia este de culoare galbenă, are un gust plăcut, calin și devine mai intensă la culoare pe măsură ce repetăm infuziile.
Beneficii: reîmprospătează mintea, îndepărtează toxinele din corp.
Tipuri de ceai galben: Ceaiul Silver Needle Junshan (ace argintii), Ceaiul Huoshan Yellow Bud (muguri galbeni), Ceaiul Meng Ding Yellow Bud, Ceaiul Da Ye Qing.
Ceaiul verde
Caracteristici: Ceai nefermentat, uscat, verde și uleios, limpede, iar infuzia este strălucitoare cu frunze verzi.
Beneficii: Purificator, scade căldura internă, efecte anti-îmbătrânire și de protecție împotriva radiațiilor emanate de dispozitive electronice (telefon mobil, computer).
Cele mai cunoscute ceaiuri verzi: Ceaiul Longjing din zona Lacului de Vest, Hangzhou, ceaiul Maofeng din zona muntelui Huangshan, ceaiul Yunwu din zona muntelui Lushan, ceaiul Bilouchun din zona lacului Dongding și ceaiul Xinyang Maojian din regiunea Henan Xinyang. Xihu Longjing este un ceai verde de top de la Longjing, Lacul de Vest, Hangzhou.
Infuzia sa prezintă patru caracteristici: Este frumoasă de culoare verde clar deschis, are un miros parfumat și gust dulce.
Ceaiul Qing (ceaiul Oolong)
Caracteristici: Este cunoscut sub numele de ceai Qing sau ceai semifermentat și reprezintă o parte importantă a ceaiului Kung Fu (ca modalitate de a savura ceaiul). Are frunze verzi cu marginile ușor roșiatice.
Beneficii: Ajută la descompunerea grăsimilor și la slăbire.
Ceaiuri Oolong renumite: Iron Guan Yin (Tie Guanyin), Big Red Robe Dahongpao (marea mantie roșie ), Dongding Oolong, Fenghuang Dancong
Ceaiul Tieguanyin: Frunzele sale au o culoare specifică, verde închis, asemănătoare cu cea a fierului (de unde provine și denumirea). Se spune că tieguanyin are o aromă atât de puternică încât, chiar și după infuzarea repetată de șapte ori, ne putem bucura în continuare de gustul și parfumul său plăcut.
Ceaiul negru
Ceaiul negru mai este cunoscut și ca „ceaiul roșu” datorită infuziei sale roșiatice.
Caracteristici: Ceai complet fermentat, cel mai renumit ceai din lume, generează o infuzie roșie, frunzele sunt roșiatice.
Beneficii: Încălzește stomacul, ajută la digestie și este cel mai potrivit pentru a fi savurat iarna.
Ceaiuri negre renumite: Lapsong Souchong, Ceaiul Negru din regiunea Qimen, Ceaiul Negru din regiunea Yunan, Ceaiul Negru din regiunea Sichuan. În 1915, ceaiul negru Qimen a primit Medalia de Aur la Târgul Internațional din Panama. De atunci a căștigat o mare popularitate in Occident fiind apreciat îndeosebi de aristocrația și burghezia din Marea Britanie. De aici a devenit cunoscut și savurat în întreaga lume.
Ceaiul puehr
Caracteristici: Infuzie castanie cu frunze brune. Este presat de multe ori în formă rotundă (prăjitură) sau pătrată, a primit denumirea de ceai închis din cauza culorii sale negre care rezultă în urma presării. Este ușor de transportat și depozitat.
Ceaiuri închise la culoare sau presate celebre: Cake tea – ”Prăjitura” de ceai, Brick tea – ”Cărămida” de ceai, Pea-top tea – ceaiul ”boabe de mazăre”, Ceaiul Pu’er